Witariański tort różany z truskawkową marmoladą, kremem i marcepanowymi kuleczkami
2 szklanki pulpy jabłkowej
3 szklanki babki jajowatej
2 szklanki mąki kokosowej
Szczypta soli himalajskiej
1 szklanka nektaru z agawy raw
3 łyżki wody różanej
1,5 szklanki mleka migdałowego
Składniki zmiksuj w malakserze na jednolitą masę. Przełóż do dwóch tortownic.
W moim przypadku była to tortownica o średnicy 18 cm i 10 cm. Wygładź powierzchnię.
Wstaw do suszenia na 1 godzinę do temperatury 60 stC. Następnie zmniejsz do 42stC.
Susz 10 godzin. W połowie będziesz mogła wyjąć spody biszkoptowe z foremek.
Po wysuszeniu będziesz musiała przekroić większy spód na pół.
Truskawkowa marmolada:
1 szklanka babki jajowatej
2 szklanki truskawek
1,5 szklanki syropu z agawy
Składnik zmiksuj ze sobą w malakserze. Odstaw na pół godziny, aby marmolada zgęstniała.
Następnie przełóż nią przekrojony na pół biszkopt.
Krem
2 szklanki namoczonych nerkowców
1/2 szklanki mleka migdałowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
Szczypta soli himalajskiej
1 szklanka masła kakaowego, topionego
Zmiksuj składniki w malakserze na gładką masę. Rozsmaruj ją po biszkopcie.
Zacznij od tego większego, a potem połóż na niego ten mniejszy. Włóż na pół godziny do lodówki.
Marcepanowe kuleczki:
2 szklanki białych migdałów
2/3 szklanki syropu z agawy lub surowego miodu
2 łyżeczki miąższu laski wanilii
+ zmielone, suszone maliny lub pitaja
Zmiksuj migdały w młynku do kawy na mąkę.
Przełóż je do malaksera wraz z miodem i wanilią. Zmiksuj na gładką masę.
Jeśli chcesz, aby nabrały różowego koloru dodaj zmielonych, suszonych malin.
Udekoruj nimi torcik. Przechowuj go w chłodnym miejscu, aby się nie rozpuścił.
Moim zdaniem smakuje najlepiej na drugi dzień.
Zmiksuj migdały w młynku do kawy na mąkę.
Przełóż je do malaksera wraz z miodem i wanilią. Zmiksuj na gładką masę.
Jeśli chcesz, aby nabrały różowego koloru dodaj zmielonych, suszonych malin.
Udekoruj nimi torcik. Przechowuj go w chłodnym miejscu, aby się nie rozpuścił.
Moim zdaniem smakuje najlepiej na drugi dzień.